Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

25 Şubat 2011 Cuma

1 Soru 1 Cevap


"Takas döneminin sonuna geldik veBulls james johson ı göndermesinin haricinde bir takasa imza atamadı.İlk sorum Bulls un geleceği hakkında.Rose,Boozer,Deng,Noah biraz Korver ve Taj haricind eskor katkısı alınmıyor ve bence bench yetersiz kalıyor,tabi şampiyonluk düşünülürse.Bu bağlmda seneye şampiyonluk kovlanır ve ona göre takıma katılacaklar bekleye bilirmiyiz.Aynı zamanda önümüzdeki 1-2 sene içinde sizce süper star Bulls akatıla bilirmi.BU bağlmda Bullsun gelecek planları hakkında bir analiz yaprmısınız.Şampiyonluk tekrar yaşanımı.Son olarak önceki sorularıma bağlantılı olarak Bulls un yönetimine ne kadar güvenile bilir.son yıllarda Nba nın takaslardaki en başarısız takımlarından biri çoğu kişiye göre.John Paxson sıklıkla korkaklıkla suçlanıyor.Geçmişte Kevin Garnet,Kobe,Pau Gasol gibi yıldızlar için sonradan bedavaya giden oyuncuları feda edemedi.Sonrası içinde bir süp erstar katılımı zor gözüküyor.Tabi hakkını yemiyelim bu seneki başarının arkasındada John Paxson var.Değerli yorumlarınızı bekliyorum.Saygılar."


Kaan Genç


James Johnson deplasman turuna çıkılırken D-Lig'e gönderildiğinde bunun bir takas öncesi Johnson'ı pazara çıkarma hamlesi olabileceğini düşünmüştük. Yine de bunun küçük bir takas olması muhtemeldi. Nitekim J.J. kendisi için çok da iyi bir seçim olan Toronto'ya 1. tur draft hakkı (Raptors'ın Bosh'u gönderirken Heat'den aldığı) karşılığında gitti. Hatta dün gece ilk 5 başladı, oldukça da aktif bir oyun sergiledi. J.J. başka bir hikaye ama onun gidişi ile Salary Cap'te biraz daha boşluk oluştu. Böylelikle Bulls'un son zamanlarda gündeme gelen bir buy-out hamlesi daha ağır basıyor artık. Zaten takas için değerli olan Ömer, Gibson gibi oyuncuları Bulls bırakmak istemiyor. Anthony Parker'ın adı buy-out için son zamanlarda öne çıkmaya başladı ve bildiğim kadarı ile Mart ayına kadar da vakit var bunun için. Ancak 2 numara için bir ihtiyaç olduğu ortadaysa da sezonun şu aşamasında vasat bir oyuncuyu kadroya eklemek çok da büyük bir fark yaratmayacaktır. Noah'ın da dönmesi ile birlikte Rose-Boozer-Deng-Noah dörtlüsünün yanında oynayacak 2 numara hücumda zaten son iki tercihten biri olacaktır. Bu bölgede nokta şutörü daha faydalı olur ki Bogans'ın ilk 5 başlamasının nedeni biraz da bu. Kaldı ki Bulls'un bu sezon kaybettiği maçlarda sıkıntısı hücum değil savunma oldu. Bulls ne zaman karşı takımın yüksek tempo basketboluna uymaya çalışırsa maçları kaybetti. Ancak savunmanın iyi olduğu maçlarda (ki sezon genelinde çoğu maçın böyle olması başarının arkasında yatan neden) Bulls hücumları da savunma sayesinde işledi. New York maçları, Golden State maçı, dün gece oynanan Toronto maçı... Bu maçlar hep rakibin yüksek temposunu savunması ile yavaşlatamayan Bulls'un kaybettiği maçlar ve hepsinde de Bulls hücumda rahat sayı bulup yüksek skorlar üretti. Yani vasatın üstünde bir 2 numara gelse dahi bir anda takımın bir üst seviyeye çıkması söz konusu değil. Bulls için doğru hamle bu yaz, çok daha kaliteli oyuncular uygun olduğu zaman gelecektir. Bulls'un bu sezon şampiyonluk hedefi değil. Bunun sebebini birazdan açıklayacağım. Bu sezon gidebildiği yere kadar gidip, yaza yapılacak hamleler ve yeni düzenlemelerle gelecek yeni kurallarla Bulls şampiyonluk için yarışmayı tercih edecektir.

Takıma süper star katmaya gelince.. 2010 yazı uzun zamandır bir çok takım için hedefti. Ancak bir çok yıldız Bulls'a gelmek istemedi. Lebron James olsanız Heat'e gitmeyi mi tercih ederdiniz, yoksa Bulls'a mı? Şu anda Lebron ile brlikte Bulls'un hangi seviyeye gelebileceğini bir düşünün. MVP adayı Rose 1, başka bir MVP adayı Lebron 3, Noah ise 5 numarada. Müthiş bir iç-dış dengesi ve üstelik genç kadro. Uzun yıllar sürecek bir hanedanlık olabilirdi, Heat'e göre çok daha dengeli bir kadro ile birlikte üstelik. Ama Lebron bunu istemedi. Chicago'lu olan Wade de öyle. Bunun çok farklı sebepleri var ancak en büyük sebep Jordan etkisinin hala Bulls'u etkisi altında tutması. Lebron gibi Jordan'la karşılaştırılırken onun heykelinin dikili olduğu salonda oynamak büyük baskı olacaktı. Yani varmak istediğim nokta şu ki, oyuncular Bulls'a gelmek istemiyorlar. En azından bu sezona kadar böyle oldu. Bunda Bulls'un uzun zamandır kazanan bir takım olmamasının da etkisi büyük. Geçmişti takas opsiyonları olmuştu ancak dönemin şartları içerisinde bu kararları da acımazsızca eleştirmemek lazım. Kobe takası gündemdeyken Deng çok daha fazla gelecek vaadeden bir oyuncuydu ve Bulls takımı yaslandığı üç oyuncuyu birden kaybedecekti. Kobe şu anda bulunduğu konumda değildi vs. vs. Yani şartlar o zaman farklıydı ve şimdi geriye bakıp bunun hata olduğunu söylemek kolay. Öte yandan Rose'un kontratının uzatılması durumunu göz önüne alırsak ve yeni CBA ile salary cap'in aşağı çekileceği söz konusu iken Bulls'un takas dışında süper star eklemesi söz konusu değil. Kaldı ki Rose, Noah, Boozer hatta Deng ile birlikte Bulls'un zaten elinde 2 All-Star, 2 de All-Star gibi oyuncusu mevcut. Son zamanlarda süper starların aynı takımlarda toplanması çok moda oldu ama bir yandan da bu çok eleştiriliyor ve yeni düzenlemelerde bunun önüne geçilmeye çalışılacağı söyleniyor. Dolayısıyla artık Bulls için süperstar arayışında olmak söz konusu değil. Takımın var olan starlarının etrafını iyi rol oyuncuları ile donatmak söz konusu.

John Paxson basketbol operasyonu başkanı, genel menajer ise Gar Forman. Kobe takasından yukarda bahsetmiştim, Gasol takasında ise Bulls o dönem Gasol'u zaten istemedi. Sebebi de Gasol o dönem takıma gelseydi en iyi oyuncu olacaktı ancak onun o dönem böyle bir rolü kaldıramayacağını düşündüğü için Bulls yönetimi bu takası yapmadı. Burada bir başarısızlık yok çünkü Gasol, Lakers için değerli bir parça olsa dahi o dönem gelmesi halinde Bulls'u sürükleyecek bir oyuncu değildi, hala da değil. İkinci oyuncu olarak dahi sertliği tartışma konusu olan bir adamı takımın go-to-guy'ı yapmamak bence çok yerine bir karar. Bulls lüks vergisi sınırının altında ve lüks vergisi ödemediği gibi ödeyen takımlardan alan tarafta. Takımın sahibi Reinsdorf takımın finallere çıkacağına inanmadıkça lüks vergisi ödemek istemediğini açıkladı daha önce. Yani Bulls bu sezon konferans finali oynar ve yapılacak eklemeler ile finale çıkacak düzeye gelecek olursa ekstra maliyetlere Reinsdorf katlanacaktır. Ancak bu sezona kadar play-off ilk turu hariç doğru düzgün başarısı olmayan bir takımda lüks vergisi ödememek istemesi de gayet normal. Şunu da unutmamak lazım ki Rose'u draft eden de bu yönetimdi. Hinrich olmasına rağmen oyun kurucu seçme kararını veren John Paxson'dı. Noah'ı seçen de. Deng'i takımda tutan da. Koç olarak Thibodeau'yu takımın başına getiren de öyle. Yani bu sezon 54.5 m $ maaş ödemesi ile bu takımı bize izleten de bu yönetim. Geçmişte hatalar oldu ancak hep olur. Bu işte sürekli doğru kararları veremezsiniz. Lakers ve Celtics'in durumu farklı, nedenine ise biraz önce Bulls'un bu sezon şampiyonluk hedefinin olmamasını açıklarken açıklayacağım.

Şimdi gelelim şampiyonluk, rekabet ve Lakers, Celtics konusuna. NBA'de bu sezon salary-cap yaklaşık 58 milyon dolar. Lüks vergisi sınırı ise 70 milyon dolar civarında. NFL  ve NHL 'in aksine NBA'de salary-cap soft cap denilen bir sınır. Yani çeşitli exception'larla bu sınırı geçebiliyorsunuz. 70 milyon doların üstüne çıktığınız her 1 dolar için 1 dolar lüks vergisi ödüyorsunuz ve bu para da bu vergiyi ödemeyen diğer takımlara dağıtılıyor. NHL ve NFL'de ise hard cap dedikleri katı sınırlar var. Çok çok istisnai ufak esnetmeler dışında limitlerin üzerine çıkamıyorsunuz. 

Bu yaz yeni CBA (Toplu Pazarlık Sözleşmesi) imzalanacak. Yani David Stern ve takım sahipleri ile oyuncu birliği arasında ligin sözleşmelerini düzenleyen bir toplu sözleşme yapılacak. Bu anlaşma imzalanamazsa seneye 1998-1999 sezonunda olduğu gibi Lock-out olabilir. Takım sahipleri ve David Stern yeni CBA'de hard cap gelmesini istiyorlar. Sebebi de artık bazı takımların daha fazla para harcayarak dengeleri değiştirmeye başlaması ve NBA'de şampiyonluk mücadelesi veren takım sayısının bu maliyetleri karşılamayı göze alan takımlar nedeni ile oldukça azalması. Sayılarla anlatmak gerekirse; şu anda en kaliteli kadroya sahip olduğunu düşündüğüm Lakers'ın maaş ödeme toplamı 91.5 m $. Lüks vergisi sınırının 21-22 milyon dolar üzerinde. Celtics'in ise 84 m $ civarında. Dallas 87m $ civarında, San Antonio 69 m  $ dolaylarında ve Heat'in 65 m dolar civarında. Bulls'un 55 m dolardan daha az maaş ödediğini göz önüne alırsanız aşağı yukarı manzara daha rahat ortaya çıkar. Tabii Rose'un kontratının henüz yenilenmediği için gerçek rakamın 60 m doların üzerinde olması gerektiğini de göz önüne almak lazım ancak Lakers'in, Dallas'ın, Celtics'in bu rakamları ödediği bir yerde de mücadele etmek zorlaşmaya başlıyor. Eğer yazın yeni CBA'de hard-cap gelir, salary-cap aşağı çekilirse bu takımların çoğunun başı dertte olacaktır. Rol oyuncuları min. kontratlara doldurmak zorunda kalabilirler. Özellikle Heat'in 3 dev kontratı gelecek sezon toplamda 47.5 m dolar yer tutuyor. Bu sezon bu sistemin son senesi olursa, gelecek sezon biraz daha dengelenecek kadrolarla Bulls'un mücadele gücü yükselecektir. Şayet sistemde değişiklik olmazsa dahi Reinsdorf artık lüks vergisi ödemenin zamanı geldiğine kanaat getirecektir ve takımı bir üst seviyeye taşıyacaktır. Tabii sonunda sahada oynayan kontratlar değil oyunculardır, her an herşey de olabilir. Ancak özellikle Lakers, Celtics, Dallas gibi takımların büyük maliyetlere katlanarak çok daha üstün kadrolar kurmuş oldukları da bir gerçek. Şampiyonluk için adı geçen takımların çoğu lüks vergisi sınırının üstünde. Bu yaz bu sistem değişirse, ki bence değişmeli, yeni düzenlemeler ile Bulls avantajlı bir konuma geçebilir. Aksi durumda Reinsdorf''un elini cebine atmasını beklemekten başka çaremiz yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder