Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

28 Şubat 2011 Pazartesi

United Center Ömer İçin Ayağa Kalktı





Çok değil bundan yaklaşık 30 maç önce United Center iki serbest atışı da kaçıran Avrupalı uzunu yuhalamışlardı. O dönemler Boozer sakatlığı nedeni ile forma giyemezken Kurt Thomas gibi veteran bir uzun hiç kullanılmazken, hücumda neredeyse hiç bir etkisi olmayan bu Avrupalı uzun taraftarların pek de sempatisini kazanamamıştı. O zamandan bu yana Ömer hücumda hala etkin bir oyuncu değil, ancak hiç sayı atamadığı bir maçta kenara gelirken tüm salon tarafından ayakta alkışlanacağı saygıyı tırnaklarıyla kazanmayı başarmış durumda.

Joakim Noah'ın sakatlığı sonrası Kurt Thomas gösterdiği performans ile Koç Thibodeau'nun büyük beğenisini kazandı. Ömer'in süreleri Noah'ın sakatlığına rağmen kısıtlı kaldı. Kurt Thomas yılların getirdiği tecrübe ile savunmanın merkezinde önemli bir rol üstlenirken Ömer'e göre çok daha fazla hücum vaadediyordu. Genç oyuncular ile oynamayı sevmeyen Thibs için Ömer yerine Thomas'ın sahada kalması daha rahatlatıcıydı. Noah'ın sakatlığı öncesinde rotasyonda dahi olmayan Thomas kendini bir anda ilk 5'te bulmasına rağmen yılların verdiği tecrübe ile bu görevin üstesinden geldi. Noah'ın sakatlığına rağmen takım bocalamadı ve başarısını devam ettirdi. Ömer zaman zaman kenardan gelip savunmada iyi işler çıkarsa da ne dakikalarında bir değişiklik oldu, ne de rotasyonda. Hatta rotasyonda bazı maçlar oldukça gerilere düşmeye başlamıştı.

Joakim Noah sakatlıktan All-Star arası geri dönerken Kurt Thomas'ın artık dinlenmeye çekileceği, Ömer'in ise yedek Center görevine devam edeceği yönündeydi. Kurt Thomas'ın yaşlı bacaklarının dinlenmeye ihtiyacı vardı ve play-off'lara tecrübesinden faydalanabilmek için dinlenmesi gerekiyordu. All-Star arası ilk maçta Toronto deplasmanında Noah ilk 5'teki yerine dönerken, Thomas yedek center pozisyonunda yine sahadaydı. Ömer ise sadece 24 saniye süre alabildi maçta. Bulls yüksek tempoda geçen maçı kaybetti. Maç sonunda koç Thibodeau'ya Ömer'in rotasyonunun dışında kalması soruldu, koç Kurt Thomas'ın Noah'ın yokluğunda gösterdiği performans ile yerini hak ettiğini söyledi, biraz da match-up nedeni ile diyerek soruyu geçiştirdi. Nitekim Andrea Bargniani gibi şut mesafesi çok uzun olan bir oyuncuyu tutmak Ömer için sorun olabilirdi. Ancak maç boyunca Bulls'un çok kötü savunma yapması ve Toronto gibi bir takıma karşı Miami maçı öncesi maçın kaybedilmesi eleştirilerin gelmesine neden oldu. Koç Thibodeau bir çok maç oyunda kaldığı sürelerde Bulls savunmasını toparlayan, rakip oyuncuları pota altından uzaklaştıran Ömer'i neredeyse hiç oynatmadığı için eleştirildi. Adı takas dedikodularına da karışan Ömer'in takas olma ihtimalinin arttığı dahi söylendi.

Oysa Ömer gibi çok değerli bir parçayı sıradan 2 numaralar için takas edilmeyeceği ortadaydı. Konu takas değil, coaching'di. Bulls önemli bir Miami maçı oynamak için United Center'a geri döndüğünde Miami gibi pota altında sıkıntı yaşan bir takıma karşı uzun seçimi büyük merak konusu olmuştu. Koç Thibodeau seçimi ilk 5'te doğal olarak Noah'tan, yedek için ise Ömer'den yana kullandı. Kurt Thomas'ın hiç oyuna girmediği maçta Ömer, Noah'ın erken faul problemine girmesi sayesinde ve savunmada, özellikle reboundlarda gösterdiği katkı ile 20:44'lük süre alarak Brewer ile birlikte Bulls kenarından gelip oyunda en uzun süre kalan oyuncu olmayı başardı. Ömer 20 dakika içerisinde hiç şut kullanmamasına rağmen 11 rebound aldı, 1 de blok yaptı. Ancak hepsinden önemlisi onun oyuna girişi ile birlikte maç boyunca bir türlü ritm bulamayan Bulls savunması toparlandı. Miami oyuncularının güle oynaya içeri drive ettiği hücumlar son buldu. Blok yapamasa dahi bir çok pozisyonda rakiplerin şutlarını bozdu. Sahada kaldığı süre boyuncu Bulls +17 sayı averajı bulmayı başardı. Bu rakam yalnızca 4 sayı farkla biten bir maç için savunmada yarattığı etkiyi göstermesi açısından çok önemli. Nitekim Bulls taraftarları Ömer'in getirdiği enerjiden ve yaptığı katkıdan dolayı kenara gelirken onu ayakta alkışladı. Yaklaşık iki ay önce iki serbest atışı ard arda kaçırdığı için yuhalanan Ömer, aynı salonda bu kez ayakta alkışlandı.

Ömer'in hücumu yetersiz, bu konuda herkes hem fikir. Sezon ilerledikçe maçların artan düzeyleri nedeni ile hücumda eline gelen topların sayısı git gide daha da azalıyor. Uygun pozisyonlarda topla buluştuğunda smaçla topu potaya gönderebiliyor ancak ne şutu (tüm sezon tek bir şut attığını hatırlıyorum) ne de güvenilir bir post-up oyunu henüz yok. Bazen rahatlıkla alması gereken pasları tutmakta da zorlanıyor. Ancak tüm bunlar Ömer'in basketbola çok geç yaşta başlaması nedeni ile gelen dezavantajları ve hiç birisi de üstesinden gelinemeyecek eksiklikler değil. Herşeyden önce Ömer NBA'de dahi çok zor bulunan bir değere, boya sahip. Uzun kolları sayesinde rebound'ları topluyor, blok yapıyor, rakiplerin şutlarını zorlaştırıyor. Yardım savunması konusunda ise takımın en iyi uzunu. Hücumda üretken bir dörtlü ile sahada kaldığı sürelerde çok ciddi +/- rakamları yakalamayı başarıyor. Çok iyi bir öğrenci olduğu sürekli belirtiliyor. Ama onu diğer uzunlardan ayıran en önemli iki özelliği ise hareketliliği ve oyun içerisinde çalışkanlığı. Savunmada işini asla savsaklamıyor, hücumda eline top dahi değmeyen onca pozisyona rağmen oyuna küsmeden kendisinden yapılması istenilenleri yapmaya devam ediyor. Savunmada-hücumda rebound için pozisyon almayı asla aksatmıyor. Zaman zaman çaylak olduğu için kolay fauller alsa da hiç bir oyuncu karşısında savunmada aciz duruma düşmüyor, her zaman rakipleri için işleri zorlaştırıyor.

Chicago Bulls Ömer için, Ömer de Bulls için büyük bir şans. Türk insanları olarak duygusal insanlarız ve bu sporcularımız için de geçerli. Ömer artık taraftarın sevgisi ve saygısını da kazanmayı başararak motivasyon konusunda daha rahat edecektir. Zaman zaman hak ettiği dakikaları bulamasa da, hücumda istediği topları alamasa da savunmada ve rebound'larda gösterdiği enerji ve katkıyı göstermeye devam etmesi çok önemli. Yaz aylarında yapacağı ekstra çalışmalarla ekleyeceği hücum opsiyonları ile Ömer sadece Bulls için değil, NBA genelinde çok değerli bir uzun haline gelecektir. Milli takımımız için de çok nadir bulunan iyi bir 5 numaraya sahip olmak büyük ayrıcalık olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder