Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

20 Ocak 2011 Perşembe

EM-Vİ-Pİ Derrick Rose


Sezonu ortaladığımız şu günlerde bir süredir süregelen bir soruya cevap bulmaya çalışalım: Sezon şu anda bitmiş olsaydı, MVP kim olurdu? Yazın MVP sorusuna "Why not me?" şeklinde cevap verdiğinde pek çokları ona gülmüştü, ancak Official Bulls hater Jeff Van Gundy dahi onun için adaylar arasında sayılmalı diyor.

MVP ödülü için kesin bir kriter yok. Ancak bir takım etkenler malum; Takımın iyi bir sezon geçirerek sezonu üst sıralarda tamamlaması, Oyuncunun üstün istatistikler yakalaması ve Oyuncunun takım içinde çok önemli bir parça olması. Tabii ki daha bir çok etken var ancak başlıca olanları böyle özetlenebilir. Bu açıdan bakıldığında zaten elimizde çok geniş bir oyuncu havuzu kalmıyor. Ancak geçmiş yıllarda genelde 2-3 oyuncu ödül için ön plana çıkarken bu sezon iş biraz daha karmaşık. Bunda ligin üst sıralarındaki takımların durumlarının etkisi büyük. 

Rose'un şansını değerlendirirken diğer oyuncuların neden olamayacağından yola çıkmak bir yöntem olabilir. Ligin en iyi dereceye sahip 4 takımı Doğuda Boston, Miami ve Batıda San Antonio ve Los Angeles aslında benzer durumda takımlar. Boston Rondo ve Shaq ile birlikte neredeyse 5 All-Star ile oynuyor. Takımın lideri Paul Pierce gibi görünse de istatistikleri MVP olmanın çok uzağında. MVP istatistikleri olarak çok önemli bulduğum PAR (Points, Assists, Rebounds) yani Sayı, Asist ve Rebound toplamında ortalamalarda 39. sırada. Boston için adı geçen Rondo da benzer şekilde PAR ortalamasında 30. sırada. Ayrıca Rondo'nun abartı asist ortalamasında Boston takımının değerli parçalarından aldığı destek malum. Benzer durum San Antonio için de geçerli. Duncan, Ginobili ve Parker üçlüsünün sağlıklı kalması ile müthiş bir sezon geçiriyor olsalar da üç oyuncu içerisinde birini çok fazla ön plana çıkarmak mümkün değil. Zaten enteresan bir şekilde PAR ortalamalarında Ginobili ve Parker 40 ve 41. sıralarda arka arkaya geliyorlar. Lakers'da ise MVP adayı olabilecek tek isim Kobe Bryant ancak o da standartlarının çok altında bir sezon geçiriyor. Bryant PAR ortalamalarında 11. sıraya kadar düşmüş durumda.

Geriye kalan takımlardan Miami ise durumu ilginç bir takım. Son iki sezonun MVP'si Lebron James PAR ortalamalarında birinci sırada. Takım da şu anda NBA'in en iyi 4. yüzdesine sahip durumda. Yani MVP olmayı hak etmiş görünüyor. Ancak bir problem var ki, o da: Dwyane Wade. Bir süre önce Lebron'un da belirttiği gibi Wade'in performansı Lebron'un MVP şansı önündeki en büyük engel. Takım normal sezonu en iyi derece ile bitirse bile her iki oyuncunun da birbirinden yardım aldığı gerekçesi ile MVP seçilmesi ihtimali düşük olacak. Gerçekten de Wade PAR sıralamasında 9. sırada. Kobe'nin listenin 11. sırasında olduğunu düşünürsek Miami'nin galibiyet sayısında Lebron kadar Wade'in de çok önemli katkı yaptığı bir gerçek. İki sezondur ödülü alıyor olması, git gide kötü adam figürü haline gelmesi de Lebron'un seçilme ihtimalini azaltıyor. Saha dışı faktörleri de göz ardı etmemek lazım.

Bu takımların dışında kalan Rose dışında akla gelen diğer isimler; Kevin Durant, Amar'e Stoudemire, Dwight Howard ve Dirk Nowitzki. Kevin Durant için Lebron için geçerli olanların benzeri geçerli zira Russell Westbrook bu sene büyük bir patlama yaptı. Durant PAR sıralamasında 6. Westbrook ise 8. OKC iyi bir dereceye sahip olsa da Durant takım içinde dahi liderliği Westbrook'a kaptırıyor gibi gözüküyor. Hatta bazı yazılarda Westbrook'un da adının MVP adayları arasında geçmesi her ikisinin de şansını çok çok azaltıyor. Zira Lebron'a Wade'den aldığı yardım gerekçesi ile ödülü vermeyip Durant ya da Westbrook'tan birine vermek tam bir akıl tutulması olacaktır. Amar'e Stoudemire PAR ortalamarında 4. sırada ancak Knicks'in durumu onun şansını çok azaltıyor. Takım yüzde 50 barajının biraz üzerindeyken MVP seçilme ihtimali oldukça düşük. Dwight Howard PAR ortalamalarında 7. sırada olsa da takım içerisinde aldığı sorumluluk olarak çok ön planda değilken tüm sezonun MVP'si olması çok zor. Nowitzki çok ciddi bir adaydı ancak hem sakatlığı ile çok maç kaçırdı, hem de PAR ortalamalarında 15. sırada yer bulacak kadar istatistik tutturabilmiş olması büyük handikap. 

Gelelim Rose'a. Öncelikle Rose PAR ortalamarında 5. sırada. Bir oyun kurucu için çok etkileyici istatistiklere sahip. 24.7 sayı, 8.0 asist, 4.7 rebound ortalamalarını tutturmuş durumda. 24+ sayı ve 8+ asist ortalamasına sahip tek oyuncu. Aynı şekilde sayıda ve asistlerde ilk 10'da yer alan tek oyuncu durumda. İstatistik kısmında yeterli seviyede olduğu ortada. Takım şu anda en iyi 5. galibiyet yüzdesine sahip (% 66,7). Ve takım içerisindeki etkisi diğer adayların çoğundan büyük. Sezonun başında Boozer'dan, Boozer geldikten kısa bir süre sonradan bu yana kadar da Noah'dan yoksun bir kadro ile mücadele etti. Boozer PAR ortalamalarında 17. sırada, Noah ise 35. Hem kendisinin, hem de takımın geçen sezondan bu yana gösterdiği gelişim de ayrıca bir etken. Bu sene dış şutunu geliştirmesi ile 3'lük tehtidini de repertuarına ekledi. Hız, ilk adım ve atletizm olarak zaten eşsiz bir durumda. Tüm bu istatistikleri bencil olmadan yakalamış olması ayrıca çok etkileyici. Rondo gibi her pası asiste dönmüyor, çok iyi pasları Bogans'ın, Brewer'ın ya da diğer Bulls oyuncularının elinde kaça şutlarla heba oluyor. Buna rağmen çok iyi bir takım arkadaşı. Son olarak hakemlerden hak ettiği saygıyı görmüyor ve çizgiye gelmesi gereken bir çok pozisyonda faul çıkmıyor. Kobe'ye çalınan fauller Rose için çalınsaydı sayı ortalaması rahatlıkla 30'ları geçebilirdi.

Bu sezon gerçekleşmese bile er ya da geç Rose bir sakatlık yaşamadığı müddetçe bu ünvana erişecektir, bundan şüphem yok. Eğer bu ödül onun kendini geliştirmesinde getirdiği doyum ile motivasyon kırıcı bir etken olacaksa zaten bu sezon almasın isterim. Çünkü Rose için "Limit Gökyüzü". Ve ben onun gelişimini izlemekten büyük keyif alıyorum. Onun daha da gelişerek Süperstar bir oyuncudan, başka bir Bulls efsanesi olmaya ilerleyişini izlemek için çok heyecanlanıyorum.

2 yorum:

  1. rose'un gelişimini izlemek her nba sever için büyük keyiftir ve bana öyle geliyor ki bırak gelişimini durdurmayı gelişim hızı yavaşlama emaresi bile göstermiyor. hala oyununa katabileceği bir sürü yön var. öte yandan rose'un kısa vadeli planı rondo'nun önünde all star olması bana kalırsa. mvp hayali chicago'nun tepeye oynama durumuna göre değişecek. o da bu sene olmayacak gibi. belki şu anda ödül verilse rose'un şansı olabilir ama sene sonunda ihale yine durant ile lebron arasında olacaktır. lebron'un wade faktörü ciddi handikap ama olaya şöyle bakmak lazım. wade'e rağmen istatistikleri ciddi olarak düşmedi ve yeni kurulan, üstelik sadece 3 oyuncudan ibaret bir takım olmasına karşın tepeye oynuyorlar. aradan geçen süre düşünülünce lebron'un ağırlığını koyduğu, tek adam olmasa da wade'in evinde en önemli parça olarak kendini kabul ettirdiği de gözüküyor. dolayısıyla onun wade handikabı avantaja da dönüşebilir.

    YanıtlaSil
  2. all-star oylamasında son sonuçlara göre rondo'yu geçti. 50 bin oy gerideydi, yaklaşık 100 bin fark attı. son sonuçlara kadar daha da arttıracaktır farkı rose.

    mvp konusunda sezon sonu tablo farklı olabilir tabii. yazıyı sezon şimdi bitse akıl jimnastiğinden yola çıkarak yazdım. durant'in pek şansı olacağını sanmıyorum ama lebron'un durumu farklı. miami sezon sonunda ilk 3 içerisinde olursa lebron'un şansı yüksek. bulls'un 50-55 galibiyet civarında olacağını tahmin ediyorum, eğer miami bulls'a yakın bir derece elde ederse rose takım içerisinde daha önemli bir rol oynadığı için öne geçebilir. sonuçta lebron iki sezondur alıyor ödülü üstelik o zaman da çok kötü kadrolu cavs'deydi. miami'de en azından wade ve bosh var :) villain rolünü iyice kabul etmiş görünüyor lebron ki mvp oylarında bunun negatif etkisini görecektir mutlaka. tabii daha köprünün altından akacak su çok. sezon sonunda tekrar değerlendiririz durumu...

    YanıtlaSil