Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

6 Ocak 2011 Perşembe

Tartışılan Adam: Keith Bogans


Bir süredir Bulls için en çok tartışılan adam Keith Bogans. Rotasyona girmesi soru işareti olacak gibi düşünülürken Bulls beşine yerleşen ve yerinden de pek edilecek gibi görünmeyen Bogans'ın beklenenin aksine Koç Thibs tarafından ilk 5 başlatılmasının arkasındaki nedenleri anlamaya çalışalım.

Yaz sezonunda J.J. Redick'e teklif götüren Bulls, Magic'in bu teklifi karşılaması sonucu Brewer'a yönelmek zorunda kaldı. Geçen sezon 3 sayı çizgisinin gerisinden nadiren isabet bulabilen bir takım için Korver eklentisi yeterli olmayacak gibi görünüyordu ve Brewer seçimi bu açıdan oldukça eleştri aldı. Nitekim 3 sayı çizgisinin gerisinden potaya bakmayan Brewer garip orta mesafe şutunda zorlanıp eski atletizmine de ulaşamayınca Bogans sezona 5 başladı. Beklenti geçirdiği sakatlığı atlatması ile Brewer'ın 5'e yerleşmesi ve Bogans'ın onu yedeklemesiydi. Ancak 33 maç geride kalmasına rağmen henüz Bogans ilk 5'teki yerini kaybetmiş değil. Birçoklarına göre kadroda dahi olması istenmeyen bir adam nasıl oluyor da Bulls gibi 23-10'luk dereceye sahip bir takımda ilk 5 oyuncusu olabiliyor?

Öncelikle ilk 5 oyuncusu kavramından tam olarak ne anladığınıza göre verilecek yanıt değişecektir. İlk 5'i en iyi 5 oyuncu, en çok süre alan 5 oyuncu, işler kötü giderken sahada tutacağın 5 oyuncu olarak düşünürsek Bogans zaten 5 oyuncusu durumunda değil. Maç başında ortalama 18.2 dakika süre alan Bogans'ı yedekleyen Brewer 22.2 dakika süre alıyor. Üstelik bu süre Brewer takıma adapte olup performansını arttırdığından beri artıyor. Koç Thibodeau kritik sürelerde sahada 2 numara için (alternatif bir arayışta olmadığı sürece) Brewer'ı tercih ediyor.  Nadiren Rose ve C.J. Watson aynı anda sahada olursa Watson, uzun beşle oynamayı tercih ettiğinde ise Korver 2 numara için Thibs'in diğer tercihleri ancak asıl dakikaları paylaşan temel iki oyuncudan Brewer sahada daha uzun süre kalan ve daha önemli dakikalarda kalan isim olarak 5 oyuncusu olarak değerlendirilebilir. Brewer gününde değilse ya da Korver kendini iyi hissediyorsa Korver'ı da Deng ile birlikte iki yanda tercih ediyor Thibodeau.

Bu durumda Brewer'ın neden maça 5 başlamadığı sorusu akla gelir ki, cevabı Bulls rotasyonunda ve Koç Thibs'in oyun anlayışında saklı. Öncelikle defansif bir oyun anlayışını benimsemiş bir koç için Bogans gibi az şut kullanan, az hata yapan ve iyi savunma yapan bir oyuncu çok değerli olabilir. Nitekim Bulls için öncelik iyi hücum etmekten ziyade iyi savunma yapmak. Takım önceliği savunma iken savunma ağırlıklı olan 2 numaranın maça başlaması çok süpriz olmamalı. Öte yandan Bogans ilk 5'teki yerini Brewer'a bırakırsa Watson, Korver, Gibson ve Ömer'li 5 ile sahada olmak durumunda ki, bu durumda zaman zaman hücumda yaratıcı olmakta sıkıntı çeken Bulls kenarı hücum olarak iyice zayıflayacaktır. Rose, Boozer ve Deng takımın en skorer 3 ismi olmakla beraber skor yükünü çeken üçlü durumundayken, bu üçlünün yanında Brewer için kullanacak az top kalacaktır ve etkinliğini çok düşürecektir. Oysa bu üçlü ile birlikte Noah'ın da sakatlanana kadar önemli bir skor katkısı yaptığını göz önüne alırsak savunma işlerini yapacak Bogans'ın sahada kalması hücumda top paylaşımını kolaylaştıracağı gibi savunma direncini de daha yukarı çıkarıcaktır. 

Şu bir gerçek ki Bulls için işler oldukça iyi giderken Koç Thibodeau'nun bir değişiklik yapması pek olası gözükmüyor. Çaylak bir koç için yakalanmış galibiyet serisi sırasında köklü değişiklikler yapmak zordur. Nitekim Bulls'un durumuna bakıldığında Thibs haklı çıkmış gözüküyor. Takım 33 maçta 10 yenilgi aldı ve bunlar da Boozer'sız kaybedilen açılış maçı OKC,  New York maçları, son saniyede kaybedilen Denver maçı, son saniyede kaçan serbest atışla kaybedilen Clippers maçı, Boozer'sız kaybedilen Lakers maçı ve yeni dönmüş Boozer ile kaybedilen Orlando, Boston (x2, biri Boozer'sız) ve yine Boozer'sız San Antonio maçları. Lakers, Boston, Magic ve Boston gibi takımların ligin en iyi kadrolarına sahip olduğunu göz önüne alırsak bu oldukça göz kamaştırıcı bir galibiyet yüzdesi. Joakim Noah'ın Boozer dönüşü sonrası sadece bir kaç maç onunla beraber oynama şansı elde ettiğini de unutmamak lazım. Noah'ın kadroya tekrar katılıp ritmini bulması sonrası Bulls'un çok daha korkutucu bir takım haline alacağı su götürmez bir gerçek. Hal böyleyken Thibodeau'nun seçimlerini fazlaca eleştirmek insafsızlık olacaktır.

Bir diğer alternatif gibi görünen C.J. Watson olasılığı ise çok daha riskli ve mantıksız bir seçim olacaktır. Herşeyden önce Watson skorer bir oyuncu olmasına rağmen gerçek bir 2 numara değil. Özellikle size'lı 2 numaraları savunması mümkün olmayacaktır. Ayrıca Watson'ın 2 numara olarak 5 çıkması durumunda Rose'u kimin yedekleyeceği kocaman bir soru işareti haline gelecektir. Rose gibi bir guard'a sahipken ikinci bir guard olarak Watson'ı sahada tutmak belirli amaçlar için sadece kısa süreler denenebilecek bir tercih olabilir ki şimdiye kadar olan da bu oldu. Korver'ın 2 numarada ilk 5 başlaması ise bir seçenek dahi değil zira bu durumda Luol Deng'in yedeğinin kim olacağı soru işareti olacağı gibi perdelerden çıkıp şut atabilen önemli bir skorer silahın 5 oyuncuları ile çok az top almasına ve kenar üretimine balta vurulmasına neden olacaktır. Boozer, Rose, Deng gibi öncelikli seçenekeler dururken Kover için perde oyunları oynanması oldukça düşük ihtimal olacağından bu Korver'ın da tamamen etkisiz kalmasına ve verimsiz hale gelmesine neden olacaktır.

Kazanan her zaman haklıdır ve Koç Thibs kazanan takımda değişiklik yapmak istemeyecektir. Ancak Bulls sevenlerin Bogans tercihini eleştirmeye devam edeceğine de şüphe yok. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder