Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

9 Ocak 2011 Pazar

Soru & Cevap: İki Yüzlü Bulls



S: NBA'in bu sezon belki de en kötü kadrolarından birine sahip New Jersey Nets'e ve ardından %40'lık galibiyet yüzdesine sahip 76'ers'a yenilen Bulls, doğunun ve hatta NBA'in en iyi takımlarından biri olan Boston'ı yenmesi nasıl açıklanabilir?

C: Sanırım ilk akla gelen şey motivasyon. Evet motivasyon gerçekten böylesi maçlar için önemli. Bulls ve Celtics arasında bir süredir süregelen ve iki sene önce play-off eşleşmeleri ile ateşi doruğa çıkan bir çekişme söz konusu. Bu maça kadar oynanan iki maçı da Boston kazandı ve Bulls Boozer dönüşü yakaldığı galibiyet serisinde Lakers'ı yenerek önemli bir mesaj vermişti. Ancak daha önemli mesajı verme şansı, United Center'da oynanacak Boston maçı ile geldi ve bu fırsatı kaçırmak istemedi takım. Aslında son 5 günde 4. maçını yapan bir takım için (2'si deplasmanda) böyle bir seri normal karşılanabilir. Nets maçında olmasa da 76'ers karşısında oyuncular ister istemez motive olmakta zorlanmıştır ve hatta enerjilerini sonuna kadar kullanmaktan çekinmişlerdir. Bulls için 76'ers'ı yenip Boston'a kaybetmekle, 76'ers'a yenilip Boston'a kaybetmek arasında psikolojik açıdan büyük fark var. Ancak motivasyon kadar maç içinde yaşananlar da etkili oldu. Boston'ın da gününde olmadığını kabul etmek lazım.

S: Kaybedilen iki maç ile bu maçı karşılaştırdığımız zaman, Bulls neyi farklı yaptı?

C: Üçüncü çeyrek skorları farkı yarattı. Nets ve 76'ers maçlarında üçüncü çeyrek skoru 32-18 rakip takım lehine. Başabaş giden maçlarda Bulls bir çeyrekte bir anda 14 sayı fark yiyip son çeyrekte geri gelmeye çalıştı ve her ikisinde de başaramadı. Takım her ne kadar bu şekilde bu sezon çok maç kazanmış olsa da biraz da akılların Boston maçında olması nedeniyle bu maçlarda sonunu getirmeyi başaramadılar. Bulls gibi savunma ile yaşayan bir takım için bir çeyrekte 32 sayı izin verip, 14 fark yemek işleri bir hayli zorlaştırır. Benzer şekilde Boston maçında da üçüncü çeyreğin ilk bölümünde ilk yarıda oluşan fark eriyip Boston öne geçiyordu ancak Bulls savunması bu kez daha toplu ve daha konstantreydi. Nitekim 22-21 Boston lehine biten üçüncü çeyrek sonrası tüm sezon son çeyrekleri çok iyi oynayan Bulls, bu çeyreği 23-15 önde kapatarak maçı kazanmayı başardı.

S: Sahanın en iyi performansını Derrick Rose gösterdi. Rose için Rondo ve Robinson eşleşmelerini iyi değerlendirdi diyebilir miyiz?

C: Robinson için evet ama Rondo için bunu söylemek haksızlık oldu. Rondo NBA'in iyi dış savunmacılarından. Özellikle top çalma konusunda gerçekten efektif bir oyuncu. Ancak Rose bu maçta oldukça iyi bir strateji izleyerek maça agresif başladı ve sürekli drive'larla pota altını zorladı. Bu sayede hem sürekli faul çizgisine gelmeyi başardı hem de her iki O'Neal'ı faul problemine sokarak Boston pota altında rotasyon dengesini bozmayı başardı. Rose maç boyunca 19 kez faul çizgisine gelip 15 isabet buldu. Boston'ın takım olarak çizgiye 22 kez gelmeyi başarabildiğini göz önüne alırsak bunun ne kadar önemli olduğunu daha rahat anlayabiliriz. Rose ayrıca topu paylaşmayı seven ve hatta bazen atması gereken pozisyonlarda bile pası düşünen bir oyuncu ancak böyle maçlarda skor anlamında mutlaka ekstra katkı yapmasının farkındaydı ve neticede oyunu hiç zorlamadan 36 sayı atmayı başardı. Öyle ki Boston savunması karşısında ilk dakikalarda hücum opsiyonu bulmakta zorlanan takımda hemen sorumluluk alıp 10-0'lık Bulls serisi öncesi takımı oyunda tutması maçın en kritik performansıydı benim için.

S: Carlos Boozer'ın takıma katılması ile birlikte büyük maç kazanamayan Bulls artık bu sorunu atlattı diyebilir miyiz?

C: Kısmen evet. Boozer Bulls için çok önemli bir parçayı oluşturuyor ancak zaman zaman savunmada direnci düşüren faktör de olabiliyor. Noah varken onun enerjisi ile bu açık bu kadar sorun olmuyordu ancak özellikle Gibson gününde değilse Bulls pota altı sertliğini yitirebiliyor. Bunun da en büyük sorumlusu Boozer. Ancak şu bir gerçek ki Bulls hücumları Boozer ile birlikte müthiş bir rahatlama yaşadı. Maç başına 20 sayı 10 rebound'lık katkının ötesinde Rose'un üstünden baskıyı azalttı ve diğer oyuncular için de boş alan yaratmaya başardı. Dün gece Glen Davis'e kariyerinin en zorlu gecelerinden birini yaşattı. Boston'ın bir çeyrek boyunca ona çözüm bulamamış olması ne kadar önemli bir oyuncu olduğunun göstergesi. Noah'ın da takıma dönmesi ve ritmini bulması sonrası Bulls hali hazırda en iyi 4. takımı durumunda olduğu Doğu'da başka bir seviyeye adım atabilir. Ancak şurası bir gerçek ki kazanılmış iki önemli maç olan Lakers ve Boston takımları normal sezonu ağırdan alan ve gerçek performanslarını play-off'lara saklayan takımlar.  Normal sezon performanslarını play-off'lara taşıması durumunda Orlando ve Miami de Bulls için çok zorlu rakipler olacaklar. Dolayısıyla Noah'ın takıma katılmasından da öte Bulls'un her maça çok konsantre ve çok iyi hazırlanmış bir şekilde çıkması şart.

S: Luol Deng bu sezon Rose ve Boozer'dan sonra skora en çok katkı yapan oyuncu durumunda. Dün gece 9 sayıda kalmasına rağmen Bulls kazanmayı başardı. Deng için neler söyleyebiliriz?

C: Deng takımın yanlızca üçüncü hücum opsiyonu değil aynı zaman müthiş bir savunmacı, iyi bir rebound'cı. Bir çok işi çok iyi bir şekilde bir arada yapabilen ve değerini bulamamış bir oyuncu. Bana göre ligin en iyi 10 kısa forvetinden biri. Dün gece özellikle şut performansında sıkıntı yaşadı ancak Deng'in tutukluğuna rağmen Brewer'ın öncelikle savunmada olmakla üzere gösterdiği performans Deng'in açıklarını kapatmasını sağladı. Daha önce onun bir şekilde bu takımın gerçek 2 numarası olduğunu söylemiştik. Sezon ilerledikçe yükselen performansı dün gece bu sezonun en iyilerinden biriydi. 10 sayı 6 rebound 2 asist 2 top çalma. Bu rakamlar yaptıklarını anlatmaya yetmiyor. Özellikle savunmada getirdiği enerji ile birlikte o sahadayken Bulls müthiş seriler yakaladı. Ayrıca son bir kaç maçtır savunma olarak Bogans'ı dahi geride bıraktı. Nitekim +/- istatistiğine baktığınız zaman Brewer sahadayken Bulls 25 sayı fark atmış ki, bu çok önemli bir rakam ve çok önemli bir fark.

S: Son olarak 15 Ocak'ta Miami maçı var, Bulls'u bu maça kadar neler bekliyor?

C: United Center'da bir Detroit maçı ve sonrasında iki maçlık deplasman turu ( Charlotte ve Indiana). 3 maçın ikisi Bulls'un grubu olan Merkez Grubu'ndan. Üç maç da kazanılması gereken maç. Artık Boston galibiyetinin verdiği özgüven ile Bulls bu üç maçı kazanıp, 15'inde Miami ile büyük bir maç yapmaya daha hazır hale gelmeli. Miami maçı da United Center'da ve bu önemli bir şans. Ancak Miami normal sezon maçlarını Boston gibi hafife alan bir takım değil. Onların halen ispatlamaları gereken çok şey var ve Bulls maçı da Bulls için olduğu kadar onlar için de önemli bir diğer mesaj maçı. Bu tarz maçlarda bireysel performanslar önemli hale gelebiliyor. Nitekim Rose'un gösterdiği ekstra performans dün gece Bulls'a nasıl yardım ettiyse bu maçta da Lebron'un ve Wade'in ekstra performans katkı yapmasını bekliyorum. Miami savunmada da iyi bir performans ortaya koymaya başladı ancak maçın kilidi Bulls savunması ve Miami'nin o savunma karşısında izleyeceği strateji olacaktır. Sanırım Miami maçı öncesi daha ayrıntılı bir şekilde bir analiz yapmak daha iyi bir seçenek olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder