Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Chicago Bulls vs. Miami Heat


Atlanta serisinin başında Bulls'un açık favori olmasını nasıl anlayamadıysam benzer bir durumu Miami serisi öncesinde de yaşadım. Süperstar etkisi altında kalan bir çok yorumcu sağlam gerekçeler göstermeksizin Miami'yi Bulls'un önünde gördü. Oysa Bulls'u zaten nefesiz takip eden, Heat'i de oldukça yakından takip etmiş biri olarak Heat'i Bulls önünde açık favori yapacak bir tablo göremedim, göremiyorum. İlk maçı farklı kazandığımız için bunları yazmadığımı beni ve siteyi yakından takip edenler biliyorlardır. Hatta bu yazıyı ilk maçtan önce yazacaktım ve muhtemelen pek çok kısmı tamamen aynı olacaktı.

Play off'lar ilerledikçe daha iyi basketbol oynayacağını tahmin ettiğim Bulls'un en önemli silahı motivasyon. Savunma konusunda zaten stratejiler belli. Savunma seviyesini belirleyen şey ise enerji ve o enerjiyi ilk iki seride zaman zaman bulmakta sıkıntı çekti Bulls. Her iki seride açık ara favori gösterilmenin seyirci üzerinde yarattığı baskı takımı etkiledi. İlk Pacers maçı ve Heat serisinin ilk maçı dışında United Center normal sezon maçı gibi bir atmosferde izledi maçları. Takım geriye düştüğünde homurdandı seyirci. Ve patlamalar çok kısa süreli oldu. 

Ama artık işler değişti. Rakip Heat, James, Bosh... Üstelik Boston'ı eleyerek geldikleri için medya arkalarında. Bulls tüm normal sezonda olduğu gibi "underdog" olmanın verdiği motivasyona seri boyunca sahip olacak. Ve özellikle kendi evinde oynadığı maçlarda seyircinin yaratacağı enerji takım için çok önemli olacak. Bu seride ev sahibi avantajı çok önemli bir avantaj çünkü özellikle Heat için United Center'da kazanmak atlanması gereken önemli bir engel.

Normal sezon, sonrasında Pacers ve Hawks... Rose için savunmada olabilecek herşeyi gördükten sonra Bibby'i karşısında bularak başlamak rüya gibi olmalı. Aslında Heat onu boyalı alandan uzak tutmak adına elinden geleni yaptı ancak bu kez ona orta mesafe ve uzun mesafe için fazla alan bırakınca Rose zaten yerine gelen özgüveni ile birlikte çok etkili bir silah olarak kullanmaya başladı şutlarını. Her ne kadar sürekli Rose'un az şut attıkça Bulls'un kazanma oranının arttığını gösteren yanıltıcısı istatistikler gösterilmeye başlansa da çokça, Rose hücumda etkisizken Bulls'un kazanması çok daha zor. Bu istatistiği ortaya çıkaran şey Rose'un şut atmaktan vazgeçmesinin Bulls'un kazanmasını sağladığı değil, diğer oyuncular atıyorken Rose'un geri planda kalmayı alçakgönüllülükle kabul ediyor olması ve böyle maçları da Bulls'un zaten rahat kazanıyor olması. Her ne kadar ilk maç farklı bitmiş olsa da kalan maçlar muhtemelen çok yakın geçecek ve oyunun son bölümünde Rose'un yarattığı hücumlara Bulls'un her zamankinden daha fazla ihtiyacı olacaktır.

Bulls için en önemli problem top kayıpları. Heat açık alanda durdurulamayan bir takım ve oyunu açık alana taşımak için Wade ve James pas aralarına girmeyi çok seviyor. Kaptıkları toplarla ya da uzun mesafe şutların uzağa düşen ribaundlarıyla birlikte hemen hızlı hücumlara koşuyorlar. Böylelike çok rahat sayı bularak kısa ama etkili seriler bulabiliyorlar. Bulls maça ilk iki seride çok sık yaptığı top kayıpları ile başlasa da özellikle ikinci çeyrekten itibaren topun değerini çok iyi bilerek oynadı ve yarı sahaya mahkum kalan Heat, Bulls karşısında isolation hücumları ile sayı bulmaya zorlandı. Top hücumda ne kadar dolaşırsa Bulls savunmasının dengesi o kadar bozuluyor, aksine isolation hücumlarında ise Bulls savunmasını geçmek çok zor. Spoelstra'nın kısa 5 hamlesinde Gibson'la karşılık veren Thibs, Taj'ın çabuk ayakları ile Deng'le adam değiştirebiliyor olmasının avantajını çok iyi kullandı. Lebron çok etkili olduğu tepede pick n roll oyunlarından neredeyse hiç bir şey çıkaramadı. Yarı sahaya mahkum kaldığında Wade'in deliciliğine çok ihtiyaç duyan Heat, kısa rotasyonunun yol açtığı yorgunlukla Wade'i de devreye sokamadı.

Heat'in uzun problemi zaten malum. Spoelstra takımı iyice kısaltarak oyunu hızlandırmak ve tempoyu Bulls aleyhine değiştirmek istiyor. Miami zaten NBA'in en iyi geri koşan takımlarından biri. Ancak bu onlara hücum ribaundlarında çok etkisiz olmalarına mal oluyor. Bulls kötü hücum etse dahi uzunlarının etkisi ile hücum ribaundlarını topluyor ve ikinci şans şutları savunma dengesi çok bozulduğu için genellikle çok daha yüzdeli şutlar oluyor. Hücumların sayıya dönüşmesinin getirdiği özgüven ve hava şut yüzdesinin artmasına ve Bulls'un daha rahat hücum etmesine neden oluyor. Ribaundlarda bu kadar ezilirken Heat'in bu seriyi bırakın, Bulls karşısında bir maç kazanması dahi mümkün değil. Eğer Spoelstra kısa 5'inde ısrarcı olacaksa bu avantajını mutlaka sahaya yansıtmak zorunda. İlk maç itibari ile Heat kısa 5'in avantajlarından neredeyse hiç yararlanamazken tüm dezavantajlarından fazlası ile mağdur oldu. Bosh hücumda bu kadar etkili ve verimli olmasına rağmen pota altı farkı bu kadar barizken, Bosh'ın Noah tarafından biraz daha iyi savunulduğu maçlarda tablo ne olacak merak ediyorum.

Miami NBA'in en iyi savunma takımlarından bir tanesi ancak onların savunma anlayışı ile Bulls'un savunma anlayışı aynı değil. Miami'nin savunma anlayışı Wade ve James'in atletizmi ve agresifliği üzerine kurulu. Rotasyonlarının darlığı nedeni ile erken faul aldıkları maçlarda özellikle agresifliklerinden fedakarlık yapmak zorunda kalıyorlar. James'in erken iki faulü yalnızca kenara erken gelmesine neden olmadı, aynı zamanda maçın kalan kısmında savunmada çok agresif olmasını da engelledi. Wade, James'in de çok etkisiz olması nedeni ile hücumda zaman zaman tek başına hücum etmek zorunda kaldı ancak özellikle ikinci yarıda yorgunluğa karşı koymakta çok zorlandı. Bulls derin rotasyonundan play-off'larda da vazgeçmeyerek Heat'i bu alanda da oyun dışı bırakabilme lüksüne sahip. İki takımın kenar katkısı karşılaştırılamayacak kadar farklı düzeylerde ve Heat ilk iki seriden çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu bu seriye her ne kadar 10 maç yaparak gelmiş olsa da bir hayli yorgun gelmiş görünüyor.

Boozer'ın gözardı etmesini kendisine saygısızlık olarak nitelendiren Bosh'un ekstra motivasyonu Heat'in çok daha erken maçtan kopmasına engel oldu. James ve Wade özellikle kendi evinde oynadıkları maçlarda daha etkili olacaktır şüphesiz fakat Bosh'un çok ekstra bir maç oynadığını ve bu maçın benzerlerini seri boyunca oynamasının zor olduğunu da unutmamak lazım. Doğrusu Noah ile eşleştiği için hiç bir maç etkili olabileceğini düşünmemiştim Bosh'un fakat Thibs biraz da kumar oynayarak James'in ve Wade'in kanat oyunlarında uzun yardımını getiriyor. Özellikle James uygun pası bulduğunda atmaktan çekinmeyen bir oyuncu olduğu için toptan kolay vazgeçiyor. Bu da etkinliğini düşüyor. Heat'in kazanmak için sadece Bosh'un değil Wade ve James'in de iyi maçlar çıkarmasına ihtiyacı var.

Thibs'in sezon boyunca yaptığı muhteşem işlere zaten alışığız. Miami serisi ile şapkasından çıkardığı yeni bir tavşan da Rose, Korver pick n roll oyunu oldu. Miami uzunları gelen screen'lerde show up'ı yaparak Rose'u dışarı püskürtebiliyorlar ama Korver screen'i yapan olunca işler zorlaşıyor. Rose savunma Korver üzerinde kalırsa hemen içeri dalıyor, aksi durumda ise boş kalan Korver üçlüğü gönderiyor. Bu seri boyunca özellikle son çeyreklerde sıkça göreceğimiz bir oyun bu. Spoelstra'nın önlem alması gereken bir başka Bulls silahı daha var artık. Ancak onun asıl görevi Lebron'u ve Wade'i hücumda daha etkin kullanmanın şartı olan top dolaşımının artırılması ve ribaund probleminin çözülmesi olacaktır. İlki özellikle kendi evinde oynadığı maçlarda çözülmesi daha kolay bir problem olsa da ribaund problemi için nasıl bir çözüm üreteceğini gerçekten çok merak ediyorum. Noah, Boozer, Gibson, Ömer hepsi iyi ribaundçu. Deng ve Rose da pozisyonlarına göre iyi ribaund katkısı veren oyuncular. Miami kısa 5'iyle yarı sahaya mahkum kaldığında ribaund almaları oldukça zorlaşıyor. Spoelstra'nın mutlaka tempoyu yükseltmesi şart fakat play-off'lar söz konusu olduğunda bu o kadar da kolay bir iş değil.

Bulls'un tüm maçlarda bu kadar etkili hücum etmesi zor. Ancak topun kıymetini bilerek ve savunma enerjisini hiç düşürmeden oynanacak bir ikinci maçta alınacak galibiyetle bu serinin ilk köşesi dönülmüş olunur. Spoelstra eğer kısa 5'inde ısrarcı olur ve tempoyu arttıramazsa Heat için tatil çok uzakta değil. Ancak Bulls'un ilk maçtaki farkın rehavetine kapılarak ilüzyona uğramaması gerekiyor. İkinci maçta hem James hem de Wade daha istekli ve daha agresif olacaktır. Bulls için ise belirleyici olacak olan yine savunma düzeyi ve ribaund-kenar farkıdır.

Yazıyı Taj Gibson'ın Humiliation adını verdiğim videosu ile sonlandırmak isterim:



2 yorum:

  1. Bir kaç yerde Bulls'un süpürüleceğine dair yazılar bile okudum.Rotasyon dahil bu kadar avantaja dahil Heat açık favori denmesi garip.Wade'in yorgunluğu dün ortadayken,Heat 5. 6. maçta süperstarlarından ne kadar verim alabilir belli değil.Çarşamba gelecek olası bir galibiyet yıllardır beklediğimiz maçları bize izletir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. güzel inceleme olmuş. serinin ikinci maçı önemli olacak. bulls saha avantajını kaybetmezse 2-0'dan seriyi vermesi zor ama ikinci maçta farklı tablo göreceğimizi daha çekişmeli ve zevkli bir maç izleyeceğimizi düşünüyorum. wade ve lebron ne kadar yorgun olurlarsa olsunlar maça asılacaklardır. özellikle lebron'un geçen seneden kalan bazı hesapları var. gurur yapıp azmanlaşabilir.

    YanıtlaSil