Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

30 Nisan 2011 Cumartesi

Eski Dost Yeni Düşman


Bakmayın Noah ve Horford'ın birbirine sarıldıklarına. Florida'dan takım arkadaşı olsalar da özellikle Horford için Noah'a karşı oynamak ayrı bir motivasyon kaynağı oldu hep. Bu seri boyunca da resim farklı olmayacaktır.

Hawks garip bir takım. Zaten ne kadar yetenekli olduklarını biliyorduk. Özellikle Türkiye'de Kaan Kural'ın anlamsız nefreti nedeni bir ara Wolves, Kings ayarında bir takım muamelesi görseler de, Orlando'yu bu kadar kolay geçeceklerine kimse ihtimal vermiyordu. Play-off'ların onlar için bir araya gelmek için bir motivasyon kaynağı olabileceğini düşünüyordum. Ancak Hawks'ın seri boyunca bir maç hariç, bu kadar süre bir arada kalabileceğini düşünmemiştim.

Orlando'yu yenmenin formülünü aslında bir çok takım biliyor. Howard'a gelecek yardımları cezalandırmanın üzerine kurulu bir sistem var. Howard'ı savunmada birebir bırakabilirseniz, Orlando'yu yenebiliyorsunuz. Sorun bunu yapabilecek uzun rotasyonuna sahip olabilmek. Tüm NBA'de sayılı bir kaç takım bu lükse sahip. Bulls onlardan bir tanesi ve sezon içerisinde bu formülle Howard'lı Magic'i yenmeyi de başardı. Hawks da o takımlardan bir tanesi olduğunu gösterdi. Bulls maçlarında Howard birebir savunulduğunda ilk maçta 40 sayı atmasına rağmen maçı Bulls kazanmıştı. Diğer maçta Ömer'in de katkısıyla oralara bile ulaşamadı Howard ve Bulls bir kez daha kazandı. Hawks da seri boyunca verimli bir şekilde kullanmayı başardı bu savunmayı. Zaten hücum konusunda bir sıkıntısı olan takım değil Atlanta. Kenardan gelen Crawford bile 30 sayı atsa şaşırmazsınız. Onların sorunu kafada, bir arada olmak, bir arada oynamak ve basketbola odaklanmak konusunda. İlk maçı kazanmak onlara konsantre olmak için çok büyük bir motivasyon sağladı ve o rüzgarla seriyi noktaladılar. Howard yüzünden hepsi sadece şut atan adamlara dönüşen Magic'li oyuncuları suçlamak istemem, ancak Hedo bu seviyede oynarken Magic'in bir yere varamayacağı da ortadaydı.

Zorlu bir Pacers serisinden gelen Bulls için bir kez daha işlerin kolay olacağına dair yorumlar okuyorum. Daha önce de Bulls için hiç bir şeyin kolay kazanılmadığını ve kazanılmayacağını yazmıştım. Hawks karşısında da durum farklı olmayacaktır. Özellikle en büyük sorun Bulls'un maçlara yavaş başlaması. Hawks öne geçtiği zaman güven kazanıp, oynamaktan keyif alan bir takım ve bu durumda onları yenmek zorlaşıyor. Ancak aksine geri düştüklerinde ise çabuk demoralize oluyorlar ve maçı bırakıyorlar. Magic serisinde de tablo aynıydı. Bulls'un yapması gereken son Pacers maçında olduğu gibi maça agresif ve yüksek enerji ile başlamak ve Hawks'ın güvenini erkenden kırmak olmalı. Şayet bunu başarabilirse takım o zaman seri gerçekten kolay geçilir. Ancak bu gerçekleşmez ve Bulls adet haline geldiği gibi maçlara yine yavaş başlarsa, o zaman Hawks ile uzun bir seri oynamaya hazırlıklı olmalılar.

Horford'ın ekstra motive olacağına şüphem yok. Ancak sağlıklı olabilirse Bulls'un başını en çok ağrıtacak adam eski dost Kirk Hinrich. Yıllarca Bulls forması altında görmeye alıştığımız Kaptan Kirk sezon ortasında Atlanta'ya gelerek onların çok ihtiyaç duyduğu basketbol zekasını ve gerçek bir oyun kurucu eksikliğini giderdi. Üstelik Hinrich oldukça iyi bir dış savunmacıdır ve seri boyunca yakından tanıdığı Rose'u savunmasıyla  çok rahatsız edecektir. Ayrıca Hawks sezon içerisinde kazandığı maçta kullandığı alan savunmasına bu seride de muhtemelen sıkça başvuracaktır. Birebir savunma anlamında sıkıntılı olan Hawks, Bulls'un zaman zaman hücum etmekte sıkıntı yaşadığı alan savunmasını iyi uygulayabilirse Rose'un etkinliğini bir hayli düşürebilir.

Magic karşısında uzun beşi tercih etseler de Horford'ın tekrar 5 numaraya ve Josh Smith'in de 4 numaraya yerleşeceğini düşünüyorum. Hareketli ve dış şutu olan 4 numaralar Bulls savunmasının dengesini bozuyor. Smith de Bulls'a sıkıntı yaratabilir. Boozer ribaund etkinliğinin azalmaması için dışarılara çok çıkmak istemiyor. Çıktığında ise yardım savunmasında neredeyse sıfır olduğu için savunma etkinliğini çok düşürüyor. Ayrıca Hansbrough'nun aksine Josh Smith penetre ile Boozer'ı kolaylıkla geçip pozisyonları bitirebilir. Boozer, mutlaka hücumda eski etkinliğine dönerek bu eşleşmeden Hawks'ı vazgeçirmek zorunda.

Sık sık isolation hücumları oynayan Hawks'ın Magic karşısında olduğu kadar Bulls karşısında hücumda etkin olması mümkün değil. Bulls, isolation hücumlarını hızlı yardımla adam çoğaltarak savunabilen bir takım. Seri boyunca akıllı hücum edip, eşleşme avantajlarını kullanmak zorundalar. Özellikle geriye düştükleri maçlarda geri gelmeleri çok olası değil. Bulls son çeyreklerde savunma vidalarını ölesiye sıktığında Pacers gibi Hawks'ın da hücumlarında tıkanıklık yaşayacağını düşünüyorum. Hücum performansları diğer herşeyde olduğu gibi mental olarak ne durumda olduklarına da çok bağlı. Güvenleri yüksekken gerçekten çok yüzdeli atıyorlar ve şut seçimlerinin ne kadar kötü olduğunun bir önemi kalmıyor. Güvenleri kırıldığında ise kötü şut seçimleri hızlı hücumlarla potalarına dönüyor ve fark açıldıkça açılıyor.

Bulls için Noah'ın eski performansına seri sonunda dönmüş olması çok önemli. Horford'la çok fiziksel bir mücadeleye girecek Noah Pacers'lı uzunlar gibi Hawks'lıların da kafasına girmek zorunda. Bulls 5. maçın başındaki enerjiyi tüm seri boyunca maç başlarında sahada gösterirse işi kolaylaşır. Saha avantajının da büyük bir avantaj haline geleceğini söylemek lazım bu seride. Ancak ne olursa olsun 4 maçta bitecek bir seri olacağını düşünmüyorum. Bir kez daha, Bulls için hiç bir şey kolay kazanılmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder