Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

25 Ekim 2010 Pazartesi

Allen Iverson'ın Beşiktaş Kariyeri


Bir süre önce menajeri Beşiktaş ile görüştüklerini açıkladığında Iverson ve olası Beşiktaş kariyeri üzerine bir hayli yazı yazıldı, yorum yapıldı. Transferin büyük oranda kesinleşmesi üzerine artık gelir mi gelmez mi tartışmasını bir kenara bırakıp, Iverson Beşiktaş'a ve Türk Basketboluna ne kazandırır, bunun üzerinde durmak lazım.


Öncelikle şunu belirtmek lazım ki Iverson kariyerine sahip bir oyuncunun Beşiktaş bir kenara, Euroleague seviyesinde bir takıma gitmesi dahi büyük sürpriz sayılabilirdi. Çok değil, yaklaşık bir sene önce Allen Iverson efsane olduğu 76ers’a şaşalı bir geri dönüş yaptı. O dönemler ekşi sözlük’te şöyle bir yazı yazmıştım:

"11 sayı 5 reb 6 asist ile dün gece atmaktan çok takımın bir parçası olmaya çalışacağının mesajını vermeye çalıştı. aslında oyunun son bölümünde denver'ın yakaladığı anormal seri olmasaydı maç kafa kafaya gidiyordu hatta 76ers bir adım da öndeydi. iverson dönmesine phily eminim çok sevinmiştir ama dün seramonide iverson'ın ismi her ne kadar son sıradan değil dördüncü sıradan söylenmiş olsa bile tüm takım sonuncuymuş gibi yaparak ondan sonra toplandılar. oysa henüz diğer andre iguadala'nın ismi anons edilmemişti. takımın asıl yıldızı o, bu takımı sırtlayacak isim o. ancak iverson'ın gelmesi ile arka plana itilirse phily'den ayrıldığından beri yaptığı gibi ai3 bu takıma da ancak zarar verebilir. zaten 76ers yönetimi de bunun farkındadır. muhtemelen kimse iverson'dan takımı alıp bir yukarı seviyeye taşımasını ve hatta play-off'lara sokmasını beklemiyor. ekstra satılan biletler, formalar, üzerinde 3 numara olan her 76ers ürünü. iverson'a verilen bir yıllık salary'den fazla olduğu sürece 76ers doğru bir iş yapmış demektir."

Aslında o zaman 76'ers için düşündüklerimden çok farklı şeyler düşünmüyorum Beşiktaş kariyeri için. Eğer Beşiktaş yöneticileri Iverson'ı takıma şampiyon yapması için getiriyorlarsa, koca bir hayal görüyorlar demektir. Evet Iverson NBA'de 11 kez All-Star seçilmiş, 1 kez normal sezon MVP'si olmuş bir oyuncu. Halen tüm NBA'in en çok sayı atan 17. oyuncusu durumunda. Ancak Iverson bugün artık hiç bir NBA takımının veteran kontratı dahi vermek istemeyeceği kadar problem durumda. Bu Iverson'ın hala o kontrata göre çok iyi bir performans göstermeyeceğinden kaynaklanmıyor. Bu tamamıyla Iverson'ın çalkantılı yaşamı, takım içi problem yaratma potansiyeli ve geri planda kalmayı kabullenemeyişi ile ilgili.

Iverson zaten oyun tarzı olarak topu elinde isteyen bir oyuncu. Bugün NBA takımları yaptıkları büyük yatırımlar sonrasında dümeni artık AI gibi bir oyuncuya devretmek istemiyorlar. Aile problemleri, uyuşturucu problemi bir yana, Iverson basketbol olarak da problemli bir hale geldi. Kobe'nin aksine Iverson hiç bir zaman yanındaki oyuncuları da oyuna sokması gerektiğini kabul edemedi. Her zaman tak başına savaşan savaşçı kimliği ile işleri götürmeye çalıştı. Ama şu bir gerçek ki, bireyler maç kazandırır, takımlar ise şampiyonluk.

Iverson halen NBA'de 10 sayı, 4 asist ortalamalarına yakın bir performans gösterecek durumda değil. Tüm yazı antrenmansız geçirdiği söyleniyor. Fiziksel durumu hakkında ayrıntılı bilgi elde etmek mümkün değil ama hazır olmadığı bilinen bir gerçek. Yaşı 35. Kendisine iyi bakan bir sporcu olmadığı için ve yıllarca içeri penetreleri sırasında aldığı darbeler neticesinde oluşan onca sakatlıktan sonra en fazla iki sezon daha basketbol oynayabileceğini tahmin etmek güç değil. Bazı yerlerde Iverson'ın NBA'e geri dönebilmek için Beşiktaş'ı seçtiği, iyi performans sergileyerek NBA'de son bir sezon geçirip basketbolu öyle bırakmak istediğini yazan yorumlar okudum. NBA'e geri dönmek istediği bilinen bir gerçek, ancak Iverson'ın NBA kariyeri bence artık tamamen kapandı. Beşiktaş ile muhteşem bir sezon geçirse dahi, kimse onu tekrar bir NBA takımının parçası yapmak istemeyecektir.

Beşiktaş Iverson'ın gelişiyle bir süredir kaybettiği basketbol heyecanına yeniden kavuşacaktır. Bunda şüphe yok. Doğru pazarlama ile ekonomisinde de büyük canlılık yaratabilir. Ancak sportif anlamda Iverson bu takıma ne katabilir sorusunun karşılığı koca bir soru işareti. Hayatı boyunca ilk defa yurt dışı deneyimi yaşayacak olan Iverson Türkiye'ye ne derece uyum sağlar, bilemiyorum. Taraftarın ona göstereceği ilgi ve sevgi onun gibi yürekten oynayan bir oyuncu için bulunmaz nimet. Beşiktaş taraftarı Iverson'ın başka herhangi bir takımda göstereceği performansı en az ikiye katlayacaktır. Ancak tüm bunlara rağmen avrupa düzeninde basketbol oynamak Iverson için tam bir işkence haline gelebilir.

AI'ın meşhur practice videosu onun antrenman konusunda sıkıntılı olduğunun en büyük kanıtıdır. Zaten çok yoğun olan maç temposu içinde avrupa takımlarına göre oldukça az sayıda ve düşük tempoda antrenman yapan NBA takımlarında bile sıkıntı yaşamış olan Iverson, buradaki antrenman düzeni karşısında nasıl tepki verecek? NBA'de dahi oyun planını bozan, takımı sistem dışına çıkaran adam olmakla suçlanan AI3, setler üzerinden oynan avrupa basketboluna nasıl adapte olacak? Tüm bu soruların cevabı aslında büyük oranda Burak BIYIKTAY hocada. Onun yaklaşımı ve yönetimin Iverson'la ilişkileri, AI'ın parkelerdeki performansını direk olarak etkileyecek unsurlardan olacak.

Şahsi görüşüm ise Iverson'ın Beşiktaş taraftarı ile müthiş bir motivasyon ile başlayacağı Beşiktaş kariyerinin fırtınalı ve kısa süreli olacağı yönünde.

4 yorum:

  1. sanki iverson yokken beşiktaş her sene kafaya oynuyor da iverson gelince takımın kimyası mı bozulacak arkadaş?

    iverson gelsin üç-beş maç oynasın beşiktaş yıllarca şampiyon olmasın ne olacak ki?

    tek şampiyonluğu 1969-70 yılında olan, geçen sezon paralarını alamadıkları için tüm kadro grev yapan bir takımdan söz edince yukarıda yazdıkların anlamsız geliyor bana..

    YanıtlaSil
  2. Beşiktaş her sene kafaya oynamıyor. Ancak bu yazıyı zaten Beşiktaş yönetimi Iverson'ı eğer takımı şampiyon yapma beklentisi ile transfer ettiyse üzerine yazdım daha çok. Yoksa 76'ers'a geri döndüğü zaman yazdıklarım, Beşiktaş için de geçerli. Iverson doğru pazarlama ile kendisine ödenecek paradan fazla gelir yaratabilir Beşiktaş için.

    YanıtlaSil
  3. yayın hayatında başarılar dilerim. artık sen de bir medya patronusun

    YanıtlaSil
  4. basketbol, yunus akaltan.com dan izlenir

    YanıtlaSil