Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

27 Ekim 2010 Çarşamba

Bulls ve Ömer Sahneye Çıkıyor


NBA'de sezon dün gece yapılan maçlarla başladı. Tüm gözlerin üzerinde olduğu maçta Celtics, Heat'i 88-80 yenmeyi başardı. Wade offseason boyunca sakatlığı nedeni ile sadece 3 dakika süre almıştı, dolayısıyla bu maçtaki standartlarının altındaki performansı (13 s. 6 as. 4 rib. 3 tç.) çok yadırganmamalı. Ancak dün geceki görüntünün sezon genelinde çok değişeceğini zannetmiyorum. O görüntü de Heat'in Wade'in takımı olmaktan çıkıp Lebron'un takımı haline geldiği görüntüdür. Bu arada bu süper ikilinin dün gece toplam 14 top kaybı yapmış olması da çok dikkat çekici. (Lebron 8, Wade 6)

Bulls için ise sezon bu gece OKC Thunder maçı ile başlıyor. Boozer'ın dönüşüne kadar oldukça zorlu bir takvimle sıkıntılı bir ay geçirecek Bulls. Bu geceki maçı da kazanması zor görünüyor. Geçen sene play-off'larda Lakers'a adeta kabus yaşatan Thunder, genç ve yetenekli kadrosu ile sadece bu maçın değil, bu sezon çıkacağı bir çok maçın favorisi olacaktır. Durant'in zaten yaz boyu neler yaptığının en büyük şahitleriyiz. ABD takımından da takım arkadaşı olan Westbrook ile birlikte ikisi de çok iyi bir yaz geçirdiler. Artık daha da tecrübeliler.

Bulls ise uzun zamanlı bir planlama neticesinde bir çok genç yıldız adayı oyuncusunu free agent pazarından Lebron ya da Wade'i almak için kaybettikten sonra evine Jazz paketi diyebileceğimiz Boozer, Korver, Brewer üçlüsü ile döndü. Bir çok free agent pazarında Boozer çok iyi bir seçim olabilirdi, ancak uzun zamandır gözler Jordan sonrası bir türlü gelemeyen o süper-yıldız üzerinde olduğu için bunun bir hayal kırıklığı yarattığını kabul etmek gerek. Yine de yeni eklemeler takımı şampiyon adayı yapmasa da Lebron'suz bir Merkez Grubu'nun favorisi Bulls. Koç Tom Thibodeau bir süredir süre gelen savunma takımı kimliğini en tepeye koyacak isimdir. Uzun yıllar bir çok NBA takımında savunmadan sorumlu Asistan Koç olarak görev yapan Tom Thibodeau'nun elinde grubunun favorisi, doğunun ise rahatlıkla en iyi 5'i arasına girebilecek kalitede bir kadro var. Bulls için hala takas opsiyonları da mevcut. Carmelo'nun takımdan ayrılmak istediğini açıklaması sonra hızlıca opsiyon arayan Bulls, takas yasağına kadar oluşabilecek her fırsatı değerlendirmekten geri kalmayacaktır. Boozer ilk ay yok. Onsuz dönemi en az hasarla kapatıp, Boozer-Noah ikilisi ile bir çok takımı kıskandıracak bir pota altı gücüne erişecek Bulls.

Chicago için en sıkıntılı pozisyon bu sene iki numara olacak gibi görünüyor. Rose'un yanında görmek istenen guard Brewer ya da Bogans değil. Luol Deng yaz boyunca şut çalışarak etkili oyununu bir üst düzeye taşımayı başarmış. Bu sene özellikle Boozer döndükten sonra ona gelecek yardımları cezalandıracak en önemli iki isim Deng ve Korver olacak. Noah uzatılmış kontratı ile kafa olarak da artık çok daha rahat. Onun yüreği, hırsı ve enerjisi bu takım için çok şey ifade ediyor. Rose ise süper yıldız olmak istiyorsa sadece hızı ve atletik yeteneği ile bunu başaramayacağının farkında olmalı. İstikrarlı ve standartların çok üstünde bir şutu olması şart. Yetenekleri tartışılmaz ama üstüne koymak konusunda Rose kafalardaki soru işaretlerini arttırıyor. Yaz dönemi de onun için kötü geçti. Takımın Durant ile lideri olması beklenirken Westbrook performansıyla onu geçti. Her ne kadar aksini söylese de Derrick için çok hatırlanası bir yaz olacağını sanmıyorum. Ondan beklentiler çok daha yüksekti çünkü.

Gelelim bizden birine: Ömer Aşık. Aslında Ömer tüm NBA için tam da en olması gerektiği yerde. Bulls koçu Tom Thibodeau savunma uzmanıdır. Savunmada etkili oyuncuları sever ve bu takım zaten bir süredir öncelikli olarak savunma takımı. Ömer'in hücumu çok kısıtlı, bunda basketbola geç başlamasının çok büyük etkisi var. Ancak hazırlık maçları boyuncu beklentilerin çok üstünde bir performans sergilemeyi başardı. Özellikle savunmadaki enerjisi, NBA'de bile az bulunur hale gelen boy, kol uzunluğu ona bu sezon kadroda yer verecek en önemli artılar. Tom Thibodeau Noah ve Ömer'i 4-5 olarak ilk beşte denedi sık sık. Boozer'ın yokluğunda Taj Gibson da şüpheli iken sezona bu şekilde başlaması bile olasıydı. Ancak Gibson'ın geri dönmesi ile birlikte Ömer'in ilk 5 başlamasını çok düşük ihtimal olarak görmekle birlikte sürpriz payını da bırakıyorum. Ancak ilk 5 başlamasa bile özellikle Boozer'ın olmadığı dönemde en az 10 dakika sahada kalması kesin gibi. Semih'in aksine Bulls rotasyonunda Center olarak Ömer zaten düşünülüyordu. Ama beklenti sezon başında oldukça kısıtlı olan süresinin sezon sonuna doğru artacağı yönündeydi. Gerek Boozer'ın sakatlığı, gerekse savunmadaki performansı ona şimdiden iyi bir yer açtı. Avrupa kökenli bir oyuncu olduğu için yardım savunmasında çok olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca Ömer'in en önemli özelliği çalışma ve öğrenme konusunda çok istekli olması. İlk ay zorlu bir takvimi var Bulls'un fakat Boozer'ın yokluğunda özellikle Noah ile birlikte sahada kaldığı sürelerde Ömer için çok kritik olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder