Navbarı Gizle / Navbarı Göster

Ana Menü

1 Aralık 2010 Çarşamba

Boozer'ın Dönüşü



Dün Bulls ile antrenmana çıkan Carlos Boozer durumuna göre bu gece Orlando karşısında ilk kez forma giyebilir. Olasılık düşük olsa da bu hafta olmasa bile gelecek hafta Boozer artık sahada olacak. Onun yokluğunda şu ana kadar beklentilerin üstüne çıkan takım onunla hangi seviyeye gelecek? Boozer takıma ne katabilir, takımdan ne götürebilir? Biraz bu soruları cevaplamaya çalışalım.

Cleveland'dan Utah'a gitmesi büyük olay olmuştu. O dönem takip edenler bilirler. Ancak Utah'da iki kez all-star olacak kadar performans sergilemeyi başararak üretken bir 4 numara olduğunu zaman içinde kanıtladı. Chicago için free agent pazarında öncelik Lebron olsa da, iç dış dengesini kurabilmek adına Boozer'ın alınmasını yanlış bir hareket olarak şu aşamada değerlendirmek imkansız. Sezon başında elini kırıp en az bi 15 maç takımı yanlız bırakacağı belli olunca Bulls o dönene kadar ki zorlu takvimi en az hasarla atlatma hedefindeydi. Takım beklentilerin üstüne çıktı, United Center'a gelen sirk yüzünden çıkmak zorunda kaldığı 7 maçlık deplasman turunu zorlu takımlara karşı alınan 4 maçlık galibiyet serisi ile kapatmayı başardı. Bu hafta Orlando ve Boston gibi doğunun en başarılı iki takımıyla ard arda oynayacak takım. Boozer bu hafta döner mi, dönse bile ne kadar süre alır, ne kadar verimli olur bilinmez ama Bulls için bu iki maç takımın doğudaki yerini görebilmek adına iyi bir gösterge olacaktır. Ancak asıl gösterge Boozer'ın dönüşü sonrası takıma katacakları. 

Şu ana kadar Bulls'un en büyük sıkıntısı hücumda Derrick Rose dışında güvenilir bir hücum silahının olmayışı oldu. Savunma anlamında takım zaten NBA'in en iyi takımlarından biri durumunda ancak bu savunma hücumda karşılığını almazsa sonuca dönüşmesi mümkün olmaz. Luol Deng ligin en iyi 10 SF'lerinden biri durumunda bu sene. Ancak o da kendi şutunu yaratma konusunda sıkıntı yaşayan bir oyuncu. Pota altında Noah post-up oyunu olmadan, turnikeleri ve hücum rebound'ı sonrası ya da aldığı paslarla boş kaldığı pozisyonlarda pota altında bitirerek skor bulabiliyor. Gibson ise orta mesafe şutları ile işi götürmeye çalışıyor. Boozer herşeyden önce bu takım güvenilir bir skorer ve post-up oyunu katacaktır. Günümüz basketbolunda iç dış dengesi en önemli unsur haline geldi ve üst seviyelerdeki tüm takımlar sadece bu dengeye sahip takımlar olabiliyor. Hücumda bu dengeyi kurmak adına Boozer çok önemli bir parça olacaktır.

Rose'un hücumdaki alternatifsizliği Bulls'un savunulmasını da  kolaylaştıran bir unsur. Onun dirve yollarını kapatmak adına rakip savunmalar bir engel duvarı oluşturmayı tercih ediyorlar. Nitekim Deng biraz standardın üzerinde üretim yaptığında, ikinci bir skorer olarak Korver ortaya çıktığında Bulls'u yenmek çok zor bir hale geliyor. Boozer bu aşamada hem Rose'un üzerindeki savunma yükünü rahatlatacaktır. Hem de post-up oyunu ile ona gelen ikili sıkıştırmalarda diğer oyunculara boş şut imkanı sağlayacaktır. Korver'ı bir kenara bırakırsak ligin en az 3 sayı isabeti bulan takımlarından biri Bulls. Boozer'ın dönüşü bu eksiğin kapanması için önemli olabilir. Rose çok güçlü ve çok atletik bir oyuncu. Ancak o da son dakikalarda maç boyunca sergilemek zorunda kaldığı yoğun enerji nedeni ile yıpranmış bir şekilde hücum etmek zorunda kalabiliyor. Boozer'ın hücumda kullanacağı toplar, Rose'un da hücumda biraz daha rahatlamasını, daha az enerji harcayarak özellikle son dakikalara ve hatta uzun vadede play-off'lara daha diri girmesini sağlayacaktır.

20 sayı 10 rebound ortalamaları olan bir oyuncunun takım dönmesi hücum anlamında tabii ki takımı ileriye götürecektir. Peki ya işin savunma tarafı? Koç Thibs ile Bulls'un bir süredir süregelen savunma takımı kimliği tavan yapmış durumda. Yıllarca asistan koçluk yaptıktan sonra Thibs ilk koçluk deneyiminde gayet iyi bir performans sergiliyor. Boozer'ın dönüşüyle birlikte özellikle hücumda zaman zaman çok tıkanan Bulls hücumlarının rahatlayacağı gibi Thibs'in de rahatlayacağı bir gerçek. Ancak işin savunma tarafında işler biraz daha zorlaşacak. Boozer'ın yokluğunda Taj Gibson ilk 5'e yerleşti. Gibson orta mesafe şutları ile bazı maçlarda süpriz skorer olarak çok katkı yaptı, rebound'larda Noah ile birlikte başarısı ile Bulls'un en iyi rebound alan takımlardan biri olmasını sağladı. Henüz ikinci senesi olmasına rağmen oldukça olgun bir oyun sergiledi ve Bulls'un Boozer'ın yokluğunda dahi bu kadar galibiyet alabilmesindeki katkısı büyük. Ancak onun en büyük katkısı işin savunma tarafında oldu. Gibson, Boozer'a göre çok daha iyi savunmacı. Ve savunma kimliği ön planda olan bir takım için bu çok değerli bir özellik. Tıpkı Ömer Aşık'ın NBA'da başka bir çok takımda bulamayacağı süreleri Bulls'un savunma kimliği sayesinde bulabilmesi gibi Gibson'da bu takımda Boozer'ın sürelerinden çalabilir. Burada en büyük zorluk koç Thibs'in olacaktır. Mevcut savunma sertliğini düşürmeden Boozer'ı takıma adapte etmek bu sezon için en büyük görevi olacak gibi gözüküyor. Bir süre sakatlıktan yeni gelmesi nedeni ile süreleri paylaşmaları çok sıkıntı yaratmayacak olsa da play-off'lar söz konusu olduğunda koç Thibs'in tercihleri Bulls başarısı adına çok belirleyici olacaktır.

Son olarak Boozer'ın dönüşünün Ömer'i nasıl etkileyeceğinden bahsedelim. Ömer şu ana kadar 15 maçta ortalama 13.2 dakika süre almayı başardı. Boozer'ın dönüşü ile birlikte uzun rotasyonuna çok önemli süre alması beklenen bir oyuncu daha girecek. Bu mutlaka Ömer'in süresini etkileyecektir. Özellikle yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı Gibson'ın sürelerini fazla kesmek istemeyeceğini düşündüğüm koç Thibs'in deplasman turunun sonlarına doğru hem moralinde, hem de performansında düşüş olduğunu gözlemlediğim Ömer'in sürelerini kısıtlamaktan çekinmeyeceğini düşünüyorum. Süresi kısıtlansa dahi Ömer'in rotasyonun tamamen dışında kalması ise pek olası gözükmüyor. Ömer'in tecrübe kazanması için Kurt Thomas'ı tamamen rotasyon dışında bırakan koç Thibs, Boozer sonrası da Ömer'e verebildiği kadar çok süre vermeye çalışacaktır. Ömer'in bu süreç içerisinde mutlaka hem fizik hem de mentalite olarak hazır durumda olması gerekiyor. Artık daha da azalacak altın değerinde süreler içerisinde verebileceğinin maksimumunu vermeli ve rotasyonda önemli bir parça olduğunu herkese göstermeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder